Görüntü işleme, geleceğin en önemli ve zorlu sensör teknolojilerinden birisidir. Yakın zamana kadar, görsel sensörleri pratik uygulamalara entegre etmek son derece pahalıydı.
Günümüzde görüntü işleme sensörleri, zorlu algılama ortamlarında standart çözümlere kıyasla maliyet avantajı sunan çok çeşitli endüstrilerde ve uygulamalarda uygulanabilir hale gelmiştir.
Endüstriyel görüntü işlemeye örnek gösterebileceğimiz uygulamalarda kullanılabilen cihazlar ve sistemler, uygulama gereksinimlerine uyarlanmış barkod görüntüleyicilerden, görüntü sensörlerine ve sistem çözümlerine kadar uzanır.
Çözümün karmaşıklığı ve entegrasyonun maliyeti her kullanıma göre değişir. Her teknolojinin eldeki uygulama için avantajları bulunmaktadır.
Endüstriyel kameralar etrafında inşa edilen görüntü işleme sistemleri otomatik üretimde vazgeçilmez bir bileşendir. İmalatın tüm aşamaları boyunca, ham madde ve üretim izlenmesi – denetimi (yani kusur tespiti) ile nihai denetime ve kalite güvencesine kadar, yüksek verimlilik ve sıkı kalite standartlarının elde edilmesinde rol oynayan vazgeçilmez bir üretim parçasıdırlar.
Endüstri 4.0 terimi, yeni üretim şekilleri ve endüstriyel üretim içindeki organizasyonu ifade eder. Bunun temelini, geniş ağ ve veri iletişimiyle elde etmektir. Hedef, kapsamlı veri toplama ve etkin bilgi alışverişi üzerine kurulu kendini organize, daha güçlü özelleştirilmiş ve verimli bir üretimdir. Görüntü kaydı ve işleme, Endüstri 4.0 için gerekli bilgileri yakalamak açısından belirleyici unsurlar olabilirler.
Görüntü işleme sistemlerinin üretime entegrasyonunu kolaylaştıran unsurlar arasında kamera, kayıt ve görüntü performanslarının sürekli olarak geliştiği halde kameraların ve entegre olduğu sistemlerin daha küçük ve daha uygun fiyatlı olmaya devam etmesidir. Eskinin karmaşık sistemleriyle karşılaştırıldığında günümüzün küçük ve verimli sistemleri aynı sonuçları verebilir hatta daha iyi sonuçlar elde etmemizi sağlayabilirler. Sürekli genişleyen ağ olanağı ile birlikte yürüyen bu teknolojik ilerleme, Endüstri 4.0’daki yeni uygulamalar için büyük bir potansiyeli ortaya çıkarmaktadır.
Endüstri 4.0’ın önemli bir etkisi, kontrol otomasyonunu kullanması sayesinde birçok iş parçasının sadece büyük miktarlarda değil, aynı zamanda çok daha küçük partiler halinde üretilebileceği gerçeğidir.
İnovasyon Mekatronik, lazer takipli kaynak uygulamarı, görüntü işleme ile malzeme istifleme, hatalı ürün ayıklama ve kalite kontrolü, barkod okuyucu ile ürün ayırma gibi bir çok uygulamaya çözüm sağlamıştır.